A futás a legegyszerűbb mozgásforma, mely számos jótékony hatással bír. Nem csak kikapcsol, de meg is erősít, mivel az izomzatunk 70 százalékát használod közben.

Korosztálytól független

Ezt a sportot nem csak a fiatalok űzhetik. Figyeljünk arra, hogy a testünk képességeihez mérten válasszunk tempót, így elkerülhetjük a sérüléseket. A futás kikapcsol, így mind testileg, mind szellemileg feltöltődhet az, aki ezt a mozgásformát választja.

Erősíti a csontokat

Minden sport jót tesz a csontokat, de a futás az, ami meg is erősíti őket. Hat hónapon át teszteltek le nőket, akik heti háromszor futottak. Fél év alatt a csontsűrűségük három százalékkal nőtt meg.

Élesíti az elmét

Mi lehet ennek az oka? A futók agyának vérellátása jobb, így jobban tudnak koncentrálni. A rendszeres testmozgás az agyat is edzi, javítja a koordinációs képességet. Az Ulmi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy mindez igaz, többek között pszichológiai tesztekkel és az agy elektromos aktivitásának mérésével 100 tesztszemély 17 hetes edzésprogramja során.

A futás a hátnak is jót tesz

A futók ritkábban szenvednek hát- és ízületi fájdalmaktól, mint a lakosság többi része, a futás ugyanis nem csupán a lábizmokat, hanem a hát-, a has- és a törzsizmokat is igénybe veszi, erősíti.

Fogyaszt, és formában tart

Kutatások kimutatták, hogyha csak diétázik valaki, attól nem fog lefogyni, ugyanakkor attól sem, ha csak sportol, de nem táplálkozik egészségesen. Éppen ezért fontos, hogy a mozgást a megfelelő táplálkozással párosítsuk. Egy 70 kg-os ember 16 km/h sebességgel futva óránként 1088 kalóriát éget el – és ez nem kevés! Ha ideálisan táplálkozunk mellette, alakunk látványos javuláson megy keresztül.

Enyhíti a depressziót

A „runner’s high”, vagyis a „futómámor” olyan erős fiziológiai hatás, mely még a krónikus depresszió tüneteinek enyhítésére is alkalmas.

Megelőzi a daganatok kialakulását

A National Cancer Institute vizsgálatai igazolták, hogy azon a nőknél, akik rendszeresen sportolnak, és nem szenvednek alváshiányban, a különféle daganatos betegségek kockázata csökken. Ha naponta sportolsz, és legalább hét órát alszol, akkor csökkentheted a daganatok kialakulását, hiszen a rendszeres sport szerepet játszik a daganatos megbetegedések megelőzésében.

forrás: Femcafé.hu, webbeteg.hu, Reader’s Digest