Vannak vitaminok, melyek szükséglete változik bizonyos évszakokban. Ezek közé tartozik a D-vitamin is, aminek fokozott bevitelére a téli hónapokban van igazán szükség. A D-vitamin a bőrben keletkezik napfény hatására, termelődését az UV-sugarak aktivizálják. A „napfény-vitamin” azonban tél végére kiürülhet a szervezetből, érdemes odafigyelni a pótlására.

Hogy miért érdemes olyan nagy hangsúlyt kapnia a bevitelnek?

A D-vitamin szervezetünk 30 féle sejttípusában megtalálható, ami magyarázhatja hatásainak sokféleségét. Íme néhány példa:

  • Megelőzi a csontritkulást és a csonttörést :

D-vitamin nélkül nem tud felszívódni a kálcium, azaz nem jut el a csontokba és a fogakba. Hiánya csonttömeg vesztéshez, csonttörések fokozott kockázatához vezet.

  • Gyógyítja a fogínysorvadást:

Fogínysorvadásban szenvedők esetében kiemelten fontos a D-vitamin bevitele a szervezetbe, így megállíthatják a fogágybetegség következtében kialakult csontvesztést.

  • Segíti az idegrendszer működését és regenerációját:

Befolyással bír az idegrendszer működésére és regenerációjára. Ennek a hatásának köszönhetően pl. összefüggésbe hozták a Parkinson-kór és a Sclerosis multiplex kialakulási kockázatának, valamint a depresszió okozta panaszoknak a csökkentésével.

  • Daganatellenes hatással bír:

Kutatási eredmények szólnak arról, hogy a D-vitamin hiány nagymértékben növelte a mellrák illetve a vastagbélrák továbbterjedésének a kockázatát.

  • Valamint:

D-vitamin csökkenti a reumás ízületi gyulladások, egyes vesebetegségek, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának és súlyosbodásának a kockázatát is.

A napfény és a táplálékkiegészítők mellett azonban érdemes magas D-vitamin tartamú ételeket is fogyasztani ezekben a hónapokban. Melyek azok az ételek, amelyek csordultig vannak D-vitaminnal? Íme néhány példa:

1. LAZAC:

A lazacban magas a D-vitamin aránya, 100 grammban akár 685 nemzetközi egységnyi mennyiség is lehet. Az ízletes húsú halat más okból is érdemes fogyasztani: gazdag jótékony hatású omega-3 zsírsavakban, így segíti a szív működését, a benne található astaxantin nevű anyag (ez adja rózsaszín árnyalatát) pedig csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat.

2. GOMBA:

A gomba az egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrás, úgyhogy érdemes minél többet falatozni belőle ebben a napfényben szegény időszakban. Típustól függ, de a gombák akár 2300 nemzetközi egységnyi D-vitamint is tartalmazhatnak, ami majdnem fedezi a napi szükségletet. Ez a finomság egyébként kiváló fehérjeforrás, és alacsony a kalóriatartalma, így segítheti a fogyást.

3. TOJÁSSÁRGÁJA:

Aki súlyos D-vitamin hiányban szenved, annak mindenképpen ajánlatos sok tojássárgáját enni, hiszen azzal betömheti a “lyukakat”. Egy apró sárga finomságban 40 nemzetközi egységnyi található az értékes vitaminból. Sokáig tévesen élt az a képzet, hogy a tojás egészségtelen, mértékkel fogyasztva ugyanis nagyban hozzájárulhat a szervezetünk kiváló működéséhez. Tele van fehérjével és luteintartalmának köszönhetően erősíti a szemet is.

4. TEJ:

Kiváló D-vitamin forrás a tej, ami azért lényeges, mert a benne lévő kalcium a D-vitaminnal együtt tud igazán felszívódni. A tejnek más jótékony hatásai is ismeretesek: rengeteg benne a fehérje, így laktat, táplál, kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat és a szívet, és aki nem érzékeny rá, annak a gyomor-és bélrendszerét is rendben tartja.

És az ötödik, avagy a legjobb hír…

5. ÉTCSOKOLÁDÉ:

Az étcsokoládé azok közé az édességek közé tartozik, amikben sok a D-vitamin, így bátran cseréljük le a tejes táblát egy magasabb kakaótartalmú változatra. Legyünk nyugodtak, a szervezetünk más területein is kifejti pozitív hatását: antioxidánsokban gazdag, vagyis rákellenes, szünteti a gyulladásokat, óvja a szívet, és pörgeti az anyagcserét.