Tudtátok? Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, így mondható, hogy a hipertónia a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség hazánkban A felnőttkori megjelenésnek számos életmódbeli kockázati tényezője van, mint például a dohányzás, a stressz, a magas koleszterinszint, a túlzott sófogyasztás, a cukorbetegség, és igen jelentős tényező a mozgásszegény életmód.

Viszont jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, amelyek közül az elsődleges és talán legfontosabb a testtömeg csökkentése. Bizonyított tény, hogy összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás között és akár már 5 kiló fogyás is csökkenti az értékeket. A rendszeres testmozgás hatására a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért. Legalább 30-45 perces mozgás javasolt heti 4-5 alkalommal. 3 hét rendszeres sport után már érezhető lesz a javulás, fél év elteltével pedig már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése. Figyelmesen és óvatosan kell sportágat választani, főként az idősebbeknek, a gyógyszert szedőknek.

Aki most kezdi el vagy éppen újrakezdi a mozgást, kezdjen el gyalogolni, biciklizni, sífutni vagy úszni. Ezek azért javasolt mozgásformák, mert anélkül emelik a pulzusszámot, hogy túlterhelnénk az ízületeket. Kerülni kell a hirtelen vagy gyors mozdulatokat, a stresszt, a statikusan, hosszan kitartott gyakorlatokat, a rövid erőbehatást.

A Liget Wellness magasan képzett edző csapata vár mindenkit, aki változtatni szeretne életmódján. Kezdd el még ma!